Uzun Boyunlu Kadın Mata

Dün Mata ile tanıştım.

Mata, 55 yaşında. 90’ların başında Burma’daki askeri rejimin baskısından kaçarak Tayland’a sığınan 150 bin kadar Karen’den biri. Dört çomatacuğunu Burma’da bırakmış. Kocası yok. Tek başına Chiang Mai’ın kuzeyinde, Tayland hükümetinin kalmasına izin verdiği küçük bir köyde yaşıyor. Devletten yardım almayan diğer Karenler gibi, turistlere hediyelik eşya satarak hayatını sürdürüyor.

Nüfusu toplam 5-6 milyon kişi olan Karen halkının 6 alt grubu var. Bunlardan Padaung kabilesi, kadınların boyunlarına taktıkları pirinç boyunluklarla ünlü. Uzun bir spiral olan bu boyunlukları kız çocukları 4-5 yaşlarındayken takmaya başlıyor ve üç senede bir halkaların sayısı bir tane artıyor. Ağırlığı 2,5 ile 5 kg arasında. Bu ağırlığı yıllar boyu takmak kadınların omuzlarının çökmesine, bu yüzden boyunlarının uzun görünmesine neden oluyor. Boyunlukları bir kere takmaya başlayan bir daha çıkaramıyor.

Şimdilerde bu gelenek ancak turistlerin ilgisini çekmek için devam edecek gibi görünüyor. Zaten Tay hükümeti, özellikle çocukların okullarda ayrımcılığa maruz kalmaması için boyunlukların takılmasını yasaklamış bu sene.

Eskiden Padaung erkekleri boyunlukları olmayan kadınlarla evlenmezmiş, onları güzel bulmadıkları için. Yaşlı kadınlar kız torunlarına miras bırakırmış bunları, tıpkı değerli bir mücevheri miras bırakır gibi.

Dudaklarına tabak takanları, göz bebeklerini büyüten lens takanları, boyunlarına halka takanları gördükten sonra ben de kendime soruyorum, GÜZELLİK nedir?

PAYLAŞ: